Matchad - Ally Condie
Publicerat den

Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.

17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för matchningsbanketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda?   
(Texten är tagen från Bokus ) 
 
Jag är som sagt ganska nerdragen i dystopiträsket, och denna är inget undantag. Här kan människorna inte längre skriva för hand, utan endast på tangentbord. Ingenting skapas. Inga målningar, ingen musik, inga dikter eller annat estetiskt. För längesedan utsåg en kommitte de 100 låtarna/dikterna/målningarna som skulle få vara kvar, allt annat förstördes. Människorna lagar inte längre mat, utan de får maten levererad och allt är anpassat efter vad just de behöver. I den här världen lever Cassia, och hon har aldrig ifrågasatt någonting. Samfundet har alltid rätt, och de håller folket trygga och gör så att de lever långa och hälsosamma liv. 
Så dyker Kys ansikte upp på skärmen och funktionärerna säger att det skett ett misstag. Men samfundet gör väl inte misstag? 

Jag har ännu inte läst ut boken, men hittills tycker jag om den. Den är inte lika bra som andra dystopier jag läst, men den är intressant, fylld av känslor och väcker många funderingar och tankar. Detta är den första boken i en trilogi!
1. 
 

 
2. 
 
3. 
 

/Linnéa