Tårar i havet, av Ruta Sepetys
Publicerat den

 Om du vill läsa en gripande, spännande och verklighetsbaserad bok så är Tårar i havet den rätta boken för dig!
 
Joana, Florian och Emilia är tre ungdomar som är på flykt under Andra världskriget. De känner inte varandra och de har alla tre sina hemligheter som de inte vill avslöja. Deras mål är att försöka komma med något av de fartyg som evakuerar flyktingar och sårade soldater från Ostpreussen. De är lyckliga och hoppfulla när de efter en lång och strapatsfylld flykt kommer fram till hamnen. De tycker att de har tur när de alla hamnar på samma fartyg, Wilhelm Gustlof. Skeppet är ett före detta kryssningsfartyg och för att få plats med så många evakuerade människor som möjligt har inredningen plockats bort. Till slut är det över 10 000 passagerare ombord på fartyget, flera tusen fler än det är beräknat för. De flesta passagerarna är kvinnor, barn och sårade soldater. Ombord på fartyget arbetar den unga tysken Alfred. Han är en hängiven nazist, en ond man och fullständigt galen. Och även han har en hemlighet.
 
Men skeppet kommer aldrig fram. 15 mil från den svenska kusten blir fartyget torpederat av sovjetiska ubåtar och går under. Det råder full storm på havet och det är -18 grader i luften. 9000 personer omkommer, runt 1000 personer räddas av andra fartyg.
 
Tårar i havet är en dramatisk och verklighetstrogen bok och det märks att författaren gjort gedigen research innan hon skrev boken. Det är ett bra upplägg att man får följa de olika ungdomarna i olika kapitel. Det gör både att det blir mer lättläst och att man som läsare får en större inblick i hur många människor som blev drabbade av kriget. Det är också lätt att dra paralleller till alla som är på flykt idag, framförallt dem som flyr över Medelhavet i rangliga gummibåtar och där det också bara är slumpen som avgör vilka som överlever. 
 
Något som jag tyckte var extra bra var att författaren har lagt till ett faktaavsnitt i slutet på boken hon beskriver den verkliga fartygskatastrofen, hon ger också tips på var man kan hitta mer information om händelsen.
 
Eftersom den är ganska blodig, tragisk och våldsam tror jag att det är bra att man är lite äldre när man läser den, kanske från 15 år och uppåt. Jag tyckte verkligen om Tårar i havet, den fick mig att gråta och må illa, hoppas och ge upp hoppet, den fick mig också att bli intresserad av historia på ett sätt som jag inte varit tidigare. Därför ger jag den 5 av 5 tuggor!

 
/Karin