Matchad - Ally Condie
Publicerat den

Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.

17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för matchningsbanketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda?   
(Texten är tagen från Bokus ) 
 
Jag är som sagt ganska nerdragen i dystopiträsket, och denna är inget undantag. Här kan människorna inte längre skriva för hand, utan endast på tangentbord. Ingenting skapas. Inga målningar, ingen musik, inga dikter eller annat estetiskt. För längesedan utsåg en kommitte de 100 låtarna/dikterna/målningarna som skulle få vara kvar, allt annat förstördes. Människorna lagar inte längre mat, utan de får maten levererad och allt är anpassat efter vad just de behöver. I den här världen lever Cassia, och hon har aldrig ifrågasatt någonting. Samfundet har alltid rätt, och de håller folket trygga och gör så att de lever långa och hälsosamma liv. 
Så dyker Kys ansikte upp på skärmen och funktionärerna säger att det skett ett misstag. Men samfundet gör väl inte misstag? 

Jag har ännu inte läst ut boken, men hittills tycker jag om den. Den är inte lika bra som andra dystopier jag läst, men den är intressant, fylld av känslor och väcker många funderingar och tankar. Detta är den första boken i en trilogi!
1. 
 

 
2. 
 
3. 
 

/Linnéa
Fyra frågor om böcker!
Publicerat den

Ibland händer det att jag flyger på intet ont anade människor och ställer mina 4 bokfrågor. Idag är det Anna Enblom, 21 år som svarar. 
 
1. Läser du något just nu ? 
 Just nu läser jag Den sanna historien om Pinocios näsa av Leif GW Persson.

2. Vilka slags böcker tycker du om att läsa?
Jag tycker om de flesta böcker men har nu en tid haft "lästorka". Läser dock romaner, deckare och en del biografier.

3. Vilken bok skulle du ta med till en öde ö? 
Boken jag skulle ta med till en öde ö är Dödsdömd av Damien Echols. Jag skulle ta med den för att om jag skulle bli fast på ön så skulle Damien hjälpa mig att överleva väldigt länge. Han har stor vishet och har överlevt 18 år i helvetet.
 

4. Har du något boktips att dela med dig av?
Sjukt svårt att välja en bok att tipsa om så jag gör en fuling och tipsar om två. Dessa böcker är de senaste jag läst. Den första är Damien Echols självbiografi Dödsdömd. Underbart och hemsk. Bok nummer två är I det tysta av Vicky Jaggers. Obehagligt jobbig men värd att läsa.


Tack Anna! 

Är ni också sugna på att svara på frågorna och tipsa om lite böcker? Lämna en kommentar här nedanför med er mailadress så kontaktar jag er! :-) 

/Linnéa
 I huvudet på en gamer!
Publicerat den

Här skriver vi ju inte bara om böcker, utan också om andra underhållningsformer. Men eftersom att vi inte är så pålästa på allt, så är det jättebra att få in gästbloggare ibland. Som Jonatan till exempel som ska tipsa och berätta lite om datorspel och om hur det är att vara en såkallad gamer! 

Hejsan alla läsare! 
Jonatan heter jag, och jag är en sådan där Datornörd! 
Jag tänkte att jag ska berätta lite om datorspel, och varför jag finner det så intressant och roligt. 
Jag har spelat datorspel sen jag var 6 år gammal då jag fick min första dator, är i skrivande stund 19 år. 
Det är alltså 13 snart 14 år som jag har varit en såkallad Gamer! 
Det jag gillar och verkligen har fastnat för inom spelvärlden är att man kan koppla bort sig en liten stund från verkligheten och leva i ett fantasiland. 
 
Det finns så otroligt mycket olika spel nuförtiden, det finns spel som passar alla!
Man lär sig också otroligt mycket genom spelandet; du lär dig att lösa problem, utvecklar ditt logiskt tänkande, får bättre  reaktionsförmåga, och får även bättre språkkunskaper.Jag lärde mig mycket engelska genom mitt spelande, så redan vid 9 års ålder kunde jag prata flytande.

Man träffar även mycket människor när man spelar så kallad Multiplayer-spel. Det betyder alltså att man spelar online över internet mot eller med andra människor över hela världen. Genom detta så har jag fått många vänner från andra länder, och det är kul att kunna sitta och prata med någon som bor i tillexempel Australien, det blir liksom en helt annan grej när man pratar med någon som har en helt annan vardag än sig själv. 
 
Idag, så har jag tagit steget längre inom Spelvärlden och har, tillsammans med några vänner. grundat en såkallad Online-Community som heter InGenic Gaming. En Community är som en digital mötesplats, tänk er facebook fast där alla medlemmar har Spel som huvudintresse.   
    Vårat mål är att kunna ge alla spelare i världen en mötesplats på nätet där man kan träffa nya vänner att spela, hitta motståndare till spelen, och även bara kunna sitta och diskutera spel-relaterade saker med andra människor. Vi satsar även på att kunna spela en stor roll inom E-Sporten som snabbt har blivit större. 
För er som inte vet vad E-Sport är så är det Elektronisk-Sport, det betyder alltså att man tävlar i datorspel och det har blivit väldigt stort dem senaste 2 åren och i dem större spel-tävlingarna så kan man vinna uppåt 10 Miljoner Dollar i prispengar. 
 
Jag spelar alla möjliga spel, alla som jag finner roliga eller intressanta. Det är allt ifrån RPG(RolePlayingGame) till FPS(FirstPersonShooter). 
RPG är ett rollspel då du får skapa din egna karaktär och spela denna karaktären genom hela spelet, oftast är detta Fantasy-spel. 
FPS är när du får vara i första-personsläge och ser allting ifrån din karaktärs ögon, oftast är detta skjutspel. 
 
Mina favoritspel CounterStrike:Global Offensive och Battlefield 3 och 4! Dessa är sjukt roliga att spela ihop med kompisar och är FPS-spel där man är i krig mot motståndarlag. Dessa är Online mot andra spelare. 
 
Ett gäng spel som jag rekommenderar: 

För dig som tycker om en utmaning och tycker om skjutspel
CounterStrike:Global Offensive
Battlefield 3,4 & Hardline
 
Den som vill rollspela och fantisera lite mer
Diablo 3
The Elder Scrolls Online
Path of Exile
 
Detta var allt ifrån mig! 
Har du några frågor eller något annat du vill säga till mig så får du jättegärna söka upp mig på https://www.ingenicgaming.com eller maila mig på pendulium@ingenicgaming.com.
Det går även att nå mig via min Community's facebooksida: https://www.facebook.com/ingenicgaming 

Ha det bra!
/ Jonatan Augustsson