Smygstart av Leffe!
Publicerat den

 
Just nu lever jag i Leffe. Äter, sover, ÄR Leffe. Alltså bibblans läsprojekt för killar på högstadiet och gymnasiet.
 
 
Det är sjukt många böcker som ska finnas ute på en hel massa ställen i kommunen, så igår satt jag frenetiskt och beställde hur många böcker som helst. Så roligt och lyxigt!
 
Jag kan redan nu avslöja tre av de inköpa böckerna som ni ska hålla utkik efter i höst på en Bok-Leffe nära dig:
      
 

/Karin
 
 10 tips på tv-serier, del 3
Publicerat den

Så har vi kommit fram till tredje delen av tv-serietips. Del ett hittar du här och del två hittar du här. I denna tredje del kommer jag avslöja vilken serie jag tycker är Världens Bästa. Ledtråd: Den brukar komma uppe i toppen på de flesta listor av bästa serier, precis intill The Sopranos (som jag inte ens sett och jag därför inte tipsar om, men jag har fattat att den är något extra). Håll i hatten för här kommer de sista tio tipsen (fast egentligen elva, för jag kunde inte välja bort någon):
 
 
 
Arrested Development. Amerikansk komediserie från 2003-2006 om den dysfunktionella familjen Bluth vars patriark blir arresterad för att ha förskingrat pengar och den förlorade sonen Michael tar över firman. Sjukt kul humor men en varning: de tre första säsongerna är roliga men tyvärr försökte Netflix återuppliva serien 2013 med en fjärde säsong. Ibland ska man ju bara låta saker vara. Borde vara avslutad för länge sen.
 
Ebba och Didrik. Svensk tv-serie från 1990. Om syskonen Ebba och Didrik, nio och tolv år. Didrik förälskar sig i den tjugotreåriga Yrla och Ebba slits mellan sin trogna kompis Philip och den populäre rikemanssonen Mårten. Avslutad.
 
Game of Thrones. Amerikansk tv-serier baserad på fantasyromanderna av George R. R. Martin. Utspelar sig på den fiktiga kontintenten Westeros och är ett bonanza av intriger, strid och blodspillan. George R. R. Martin är känd för att ta kål på sina karaktärer till höger och vänster. Varning för mycket grafiskt (över)våld som för varje säsong når nya höjder, så inget för barn. Pågående.
 
Medium. Amerikansk tv-serie. Trebarnsmamman Alison Dubios drömmer svårtolkade sanndrömmar och arbetar tillsammans med distriktsåklagaren för att lösa nya och gamla mordfall. Baserad på ett medium som säger sig ha arbetat med krimialfall tillsammans med polisen. Avslutad.
 
Modern Family. Amerikansk komedieserie om en far (Jay), hans två barn (Claire och Mitchell) och deras familjer. I en modern familj ryms allt från traditionella äktenskap till nystartade dito och gayadoptioner. Pågående.
 
New Girl. Amerikansk komedieserie om den excentriska Jess som dumpats av sin pojkvän och blir rumskompis med tre killar med vitt skilda liv och personligheter. Pågående.
 
Sugar Rush. Brittis ungdomsdramakomedi om 15-åriga lesbiska Kim Daniels som flyttar från London till Brighton och blir helt uppslukad av sin destruktiva bästa vän Sugar. Sugar, i sin tur, ägnar sig mest åt att festa och ligga runt. Med män. Avslutad.
 
The Pacific. Miniserie från 2010 som utspelar sig under andra världskriget. Vi får följa ett gäng unga män i USAs marinkår under Stillahavskriget. Om att skickas ut i krig, om att göra vad man behöver för att överleva och om de som inte överlever. Avslutad.
 
Top of the Lake. Brittisk-australisk dramaserie i 6 delar. Kriminalpolisen Robin Griffin återvänder hem och försöker utreda fösvinnandet av en 12-årig gravid flicka som är dotter till den lokala knarklangaren. Samtidigt tvingas hon ta itu med sitt eget förflutna och anledningen till varför hon flyttade därifrån. Avslutad (tror jag).
 
True Blood. Amerikansk dramaserie baserad på böckerna om Sookie Stackhouse skrivna av Charlaine Harris. Sookie bor i den Amerikanska södern i en tid där vampyrer lever sida vid sida med vampyrer. Sookie kan höra vad folk tänker och tycker att människor är ganska sugiga. Tills den dagen hon råkar på vampyren Bill. Hans tankar hör hon inte. Pågående.

Nu till tv-serietips nummer 31 och den bästa serien som finns:
 
 
The Wire. Amerikansk dramaserie om livet i Baltimore, om poliser och politiker, droglangare och smugglare, försakade partners och människor som fallit offer för livets omständigheter. "Deppigt, komplext och oöverträffligt" som en journalist en gång uttryckte det. Oöverträffligt, javisst. Dessutom lär Omar Little vara den bästa tv-karaktären som någonsin skådats.
 
Bra serier jag ännu inte sett:
The Sopranos
Mad Men
Breaking Bad

Fyll gärna på min lista!
 
/Jenny10 tips på tv-serier, del 2
Publicerat den

Dags för ytterligare tio tips av sevärda tv-serier. Del 1 hittar du här och del 3 får du tålmodigt vänta en vecka till på.
 
 
American Horror story. Amerikansk skräckdramaserie. Fristående säsonger. I första säsongen, Murder House, får vi följa familjen Harmon - nyinflyttade i en hemsökt restaurerad herrgård. Andre säsongen, Asylum, följer patienter, doktorer och nunnor på ett gammalt mentalsjukhus. Inget för den rädde. Pågående.
 
Dårfinkar och dönickar. Svensk barn- och ungdomsserie från slutet av åttiotalet, baserad på Ulf Starks bok med samma namn. Om 12-åriga Simone och hennes första kliv in i vuxenvärlden. Hennes mamma flyttar ihop med sin nya kille och i den nya skolan blir Simone misstagen för att vara kille, en situation hon snabbt hoppar på. Avslutad.
 
Felicity. Amerikansk dramaserie från runt 2000. Om huvudpersonen Felicitys upplevelse av att flytta till New York och gå på universitetet. Om vänner, förälskelser och familjen. Avslutad.
 
Girls. Amerikans dramakomediserie. Skapad av Lena Dunham som också spelar huvudrollen som Hanna Horvath. Girls kretsar kring en grupp vänner i 20-årsåldern i New York och om Hanna som ständigt söker nya upplevlser att skriva om. Pågående.
 
Hemlock Grove. Amerikansk tv-serie. Om varulvar (obs, inga larviga teen wolfs) och medicinska experiment och annat övernaturligt. Om Peter och Lynda Rumancek som flyttar till Hemlock Grove samtidigt som staden drabbas av brutala dödsfall. Pågående.
 
Krigets unga hjärtan. Tysk miniserie i tre delar från 2013. Om fem vänner som lever i Berlin och skiljs åt sommaren 1941 på grund av kriget. Vi får följa deras olika öden under andra världskriget tills kriget är slut och de som återstår åter träffas i Berlin. Flera av dessa personer har funnits på riktigt. Avslutad.
 
Six Feet Under. Amerikansk dramaserie om den dysfunktionella familjen Fisher och begravningfirman Fisher and Sons och livet efter att fadern hastigt gått bort i en olycka. Avslutad.
 
The L Word. Amerikansk tv-serie om ett gäng lesbiska kvinns i Los Angeles. Jenny kommer från en småstad och flyttar ihop med sin kille Tim. Tim bor granne med Bette och Tina och Jenny presenteras snart för den vackra caféföreståndaren Carina och befinner sig plötsligt mitt i en känslostorm. Avslutad.
 
The Walking Dead. Amerikansk postapokalyptisk skräckserie baserad på seriealbumen med samma namn. En zombieepidemi har slagit USA i spillror och vicesheriffen Rick Grimes vaknar upp i ett övergivet sjukhus i en postapokalyptisk värld. Pågående.
 
Vänner. Klassisk sitcom från USA om ett gäng vänner i New York. Om att växa upp, om vänskap och kärlek och karriär. Avslutad.
 
/Jenny