The Hunger Games, trilogi - Suzanne Collins
Publicerat den

Efter ett brutalt krig i nord-amerika bildades Panem, som bestod av 13 distrikt och en huvudstad; The Capitol. Distrikten gjorde uppror mot The Capitol och då införde de hungerspelen som straff för att hålla invånarna i styr. På grund av upproret blev Distrikt 13 bombat av president Snow. 
 
Det är det 74:e hungerspelen, en pojke och en flicka i åldrarna 12-18 kan bli utlottade till att delta. Det kan bara finnas en vinnare, de måste kämpa på liv och död för att överleva och komma tillbaka till sin familj och vara mycket rikare än tidigare.
 
Katniss Everdeen kommer från distrikt 12.
Hon bor med sin mamma och syster Prim som precis fyllt tolv. Katniss är orolig över Prim, då att delta i spelen är praktiskt taget lika med död. Hon sätter hennes liv framför sitt eget. 
De tidigare segrarna av distrikten ska handleda sina deltagare och det finns bara en kvarstående vinnare från det tolfte distriktets tidigare kämpar; Haymitch Abernathy, ett fyllo som aldrig har lyckats träna en kämpe till seger.
  
Den första boken i triologin var spännande och välgjord. Det var lätt att följa med i handligen, vilket gjorde att det blev roligare att läsa.
 
Andra boken, Catching Fire, erbjöd många nya utmaningar för karaktärerna.
Det utspelar sig ett år efter första boken, alltså är det det 75:e året hungerspelen hålls. Vart 25:e år är det Quarter Qwell, vilket betyder att något utöver det vanliga händer. Det andra Quater Quell var det år Haymitch vann och då var det dubbelt så många deltagare. Detta år var det dags för det tredje Quarter Quell, vilket innebär dåliga nyheter för Katniss.
Boken avslutas med en ordentlig cliffhanger som gjorde en exalterad att fortsätta läsa om vad komma skall. Även hoppet om en revolution.
Catching Fire var en fängslande uppföljare som var svår att lägga ifrån sig. Vi gillade även arenan i denna bok.
 
Den tredje och sista boken i triologin, "Mockingjay" utspelar sig i en ny miljö med nya faror. 
Som man kanske kan tänka sig när det är sista boken i en bokserie, är det mycket som kommer att hända, mycket måste redas ut och beslut ska tas. Den är annorlunda från de andra och handlar mest om revolten.
 
Vi tyckte att böckerna i helhet var välskrivna och intressanta. Triologin var exeptionell och vi rekomenderar dem till alla i sommar. Det var svårt att lägga ifrån sig dem. Vi tyckte dock att kärleksdramat var en aning forcerat vilket drog ner betyget lite. De får 4/5 tuggor. 
 //Maja & Leah
  
Bildresultat för the hunger games trilogy
(fel ordning)
 Mellan himmel och helvete - Eoin Colfer
Publicerat den

Megs har det tufft i livet; Hennes mor dör, hennes styvfar kastar ut henne ur huset och hon går med i ett krimminellt gäng.
 
Ännu mer går snett när Meg och värstingen Belch ska råna en pensionär; en gastub exploderar och både Belch och Meg avlider. Belch åker raka vägen till helvetet medans Megs själ ligger mitt emellan himmel och helvete. Hon skickas tillbaks till jorden för att hjälpa pensionären de rånade och på så sätt hamna i himmelen.
 
Den här boken är ganska annorlunda, men bra. Den är skriven i ungefär samma stuk som ''Artemis Fowl'' så ifall du gillade de eller är sugen på att testa något nytt skulle jag rekommendera Mellan himmel och helvete.
 
 
 
 
/André
 Ceremonin - Kiera Cass
Publicerat den

I Illéa har alla ogifta flickor mellan åldern 16 och 20 chansen att bli framlottade i urvalet. I urvalet får 35 unga kvinnor flytta in i palatset och så ska prinsen välja vilken av dem han tänker gifta sig med.
 
Alla i Illéa lever i 8 olika kast, att vara en etta är det lyxigaste och då är man (praktiskt taget) en del av kungafamiljen. men om man däremot är en åtta lever man på gatorna och man har oftast inga föräldrar.
 
America Singer är en femma och hennes familj antingen sjunger på fester hos högre satta eller gör konst och säljer tavlor eller skulpturer. 
Hon har fyllt 16 år och hennes mamma insisterar på att hon ska vara med i urvalet. America är nog den ända i landet som inte vill, America har nämligen en hemlig pojkvän; Aspen. Han är en sexa, och om America skulle gifta sig med honom skulle hon gifta ner sig ett kast, vilket inte är vanligt.
 
I alla fall ställer hon upp i urvalet och en del saker händer(såklart). Allting vrids och vänds på för America.
 
Det här är första boken i serien "The Selection".
Det är en Ungdomsbok. Det har ganska stor text, men inte för stor. Det tar inte allt för lång tid att läsa ett par kapitel, så det borde flyta på, om man inte tycker att den är allt för tråkig alltså. Jag blev tipsad om den och den är ganska bra, kanske för mycket Bachelor för mitt tycke.

Det känns värkligen inte som att den utspelar sig i USA, och defenetift inte i framtiden, men så är det.
 
Både storyn och själva systemet i deras land och hur det är i de olika kast de lever i är intressant, tycker jag. Jag gillar också karaktärerna men jag tycker värkligen att dom är lite för stereotypiska, bara lite.
 
Man får följa Americas resa genom sina känslor och ända till slottet och prinsen. Men är det bra eller dåligt? Det är en del drama eftersom det är 35 tjejer som vill ha samma kille, så självklart..
 
Jag ger boken 3/5 tuggor. Boken var inget allt för omvälvande men den var väldigt kul att läsa(inte komisk eller så, jag är bara glad att jag läst den). 
 
 
//Maja
 
 
Bildresultat för ceremonin kiera cass