Narrens Uppdrag av Robin Hobb
Publicerat den

Del 1 i trilogin Den Gyllene Mannen, vilket i sin tur är den tredje serien som utspelar sig i Hobbs fantasivärld. Den går att läsa både som en fortsättning av de tidigare serierna, eller som fristående – Hobb är bra på att förklara karaktärer och sammanhang även om man inte läst de tidigare böckerna.


Vi får här följa Sonen, hans partner och vän, vargen Nattöga och adoptivsonen Besvär, eller Bes som han oftare kallas. De lever en fridfull (om än tråkig, enligt Bes) vardag, där de sköter sin gård utanför den närliggande byn. Men Sonens förflutna är mörkt och belagt med både blod och magi. När hans gamla läromästare Chade dyker upp börjar den fridfulla tillvaron rämna och Sonen måste inte bara konfrontera skuggorna han trott han lämnat bakom sig, utan även beskydda Bes, samtidigt som de Sex Hertigdömena står vid randen av inbördeskrig när den unga arvingen försvinner.
 
~Filip
 
 Artemis Fowl av Eoin Colfer
Publicerat den

"Håll dig borta människa. Du vet inte vad du ger dig in på."

Artemis Fowl;
Barngeni. Kriminellt mästersinne.

Och den första människan på tusentals år att inte bara få kontakt med Vättarnas Underjord, utan också smida planer att stjäla deras legendariska guld. På sin sida har han sin livvakt Butler, sin egen förmögenhet och sin egen hjärna. På vättarnas sida står P.Y.S.S, Polisiära Yt Spanings Styrkan ledd av kommendörkaptenen Julius Root med vättelöjnanten Holly Short i spetsen, samt kentauren och tekniska geniet Foaly som support. Klockan tickar, och om Artemis inte bara lyckas stjäla guldet, utan också behålla det trots vättarnas magi, kommer han enligt vättarnas lag äga det så länge han lever.


En intressant tagning på magiska varelser, och deras relation med människor - inte för att Artemis är en typisk människa. Geni och teknik, mot en hel poliskår och magi - vem kommer vinna?

~Filip