Vildfågel av Jane Eagland
Publicerat den

 Anna bor med sin far, hans asistent och två tjänare på en annars öde ö. Annas mamma är död och Anna har inget minne av något annat än ön. Hon älskar att läsa men hennes far vill bara att hon ska räkna matte, han skulle aldrig tillåta att hon läste vanliga böcker. Ändå är det någon som lämnar böcker åt Anna på hennes rum då och då. Anna slukar böckerna och börjar drömma om att lämna ön och upptäcka världen. 
 
En dag spolas en pojke, Rob, i land på ön. Han kommer från ett skepp som förlist. Rob är vild och och har mycket han vill upptäcka i livet. Han får Annas hjärta att banka och hon smyger in till honom så ofta hon kan för att prata med honom, medan hans skador läker. Rob antyder att allt inte är som det ska på ön och att någon lurar hennes pappa...Till slut måste Rob lämna ön och Anna måste fatta ett beslut..
 
En spännande och lättläst bok. Jag gillade att Anna utvecklades från att vara en ganska mesig drömmare till en stark tjej som vågar stå för det hon vill.Egentligen fattade jag aldrig riktigt varför de var tvungna att bo på den ogästvänliga ön, men miljön förhöjer spänningen och är en stor del av boken.
 
Boken får 3 tuggor av mig.
 
 
 /Karin
 
 
 
 
 
 Hoppas av Åsa Anderberg Strollo
Publicerat den

  Jonna ser fram mot julen. Hennes mamma har lovat att ta semester, ta semester bara för att kunna umgås med Jonna. De ska gå på bio, shoppa lite, kanske måla om i Jonnas rum. Men några dagar innan julafton kommer mamma och hennes nya kille och viftar med biljetter till Mallorca. De ska åka dit över jul. Utan Jonna.
Då brister det för Jonna. Hon rymmer till Stockholm för att rädda sig själv. Hitta ett bra jobb och nånstans att bo. Jackan och skolväskan får hon med sig, inget annat.
 
Det är inte så lätt att hitta ett jobb i Stockholm upptäcker Jonna. Ingen vill anställa en 17-åring med trasiga jeans och punkfärgat hår. Ännu svårare att hitta nånstans att bo. Till en början sover Jonna på bussarna. Hon duschar på Centralbadet och lär känna flera hemlösa. Alex som har flyttat 18 gånger mellan olika fosterhem. Alex vet hur man kan göra för att hitta någonstans att sova och blir överlycklig när hon får ett riktigt jobb. Som strippa. Och Jonna träffar Elina som bor i en skrubb i ett soprum med sina gosedjur.
 
När Jonna ringer hem till mormor är mormor berusad och har inte märkt att Jonna är borta.
 
 I Hoppas får vi möta de hemlösas värld och vardag. Det är en värld med övergrepp, våld och sprit, men också en stark lojalitet och vänskap.
 
Hoppas är skriven tillsammans med stadsmissionen och det märks att författaren har tagit reda på hur livet kan se ut för hemlösa eller människor som hamnat utanför samhället av olika anledningar. Det här är ingen solskenshistoria och jag mår nästan illa när jag läser om hur Jonna och de andra kämpar för överlevnad, samtidigt som julglada människor skyndar förbi dem med sina julklappskassar. Självklart blir jag också skitförbannad på Jonnas egoistiska mamma och på Jonnas mormor som aldrig tar Jonnas parti.
 
Hoppas harblivit utnämnd till bästa ungdomsdeckare, men det är bara jättekonstigt för någon deckare är den inte, även om den innehåller ett litet (och onödigt) spänningsmoment.
 
Hoppas är en viktig bok och jag rekommenderar den varmt även om den var obehaglig att läsa. Den får 4 tuggor av mig.
 
 
/ Karin
 
 
 
 
 Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn
Publicerat den

Nu har jag äntligen läst vinnaren av Bokjuryn 2013 - Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn. Jag är glatt överraskad och förstår varför boken vann.
 
Joels föräldrar har köpt ett gammalt vandrarhem på landet och flyttat hela familjen ut dit. Joel tar det hela med ro och bestämmer sig för att njuta av hela långa sommaren ute på landet innan skolan börjar igen och han kommer vara tvungen att pendla flera mil om dagen för att komma till skolan. Storasyrran Agnes sitter fastklistrad vid sin mobil och försöker hålla kontakten med kompisarna, som nu bor alldeles för långt borta. Föräldrarna sätter igång med storrenoveringen innan sista flyttlådan är lastad av flyttbilen och det faller på Joel och Agnes att ta hand om småsyskonen - tvillingarna Max och Hanna.
 
Det dröjer inte längre förrän Joel märker att något inte står rätt till. En mystisk man dyker upp lite då och då och fixar saker. Joel hör också barngråt när det regnar och det visar sig att varndrarhemmet är en gammal barnkoloni. Livet på landet har vissa fördelar också, till exempel soliga dagar vid badstranden och Nina. En dag försvinner tvillingarna Max och Hanna spårlöst och polis tillkallas. Joel börjar inse att det här är på allvar...
 
Det är en bra rysare och man kastas rakt in i handlingen. Det händer nya saker hela tiden och det är helt klart handlingen som håller kvar läsaren. Tyvärr kan jag inte tycka att språket är särskilt bra men den är så spännande att den är förlåten. Är till och med lite förvånad över att jag tyckte den var så kuslig.
 
Det här är en bok för de flesta, från 13 år och uppåt. Den ger lite nytt syre till läslusten och lockar till mer läsning. Jag ger den fyra tuggor!
 
 
/Jenny