Biopremiär för Divergent T minus 30 dagar!
Publicerat den

Om trettio dagar är det primär för Divergent på bio. Jag spår en filmsuccé. Och inte för att jag tror särskilt på historien, utan för att den ligger rätt i tiden och är en typisk alla måste se-film. Jag vill gärna jämföra med Hungerspelen och kanske kommer vi om tio år ha svårt att skilja dessa två triologier åt, men jag tror inte det. Jag tror att i kampen mellan Divergent och Hungerspelen är det Divergent som faller.
 
 
I en framtida dystopi, efter att vårt moderna samhälle fallit, delas befolkningen in i fem falanger - De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. Ett test avslöjar vilken falang man tillhör, sedan väljer man och valet är för livet. Men testet fungerar inte på Beatrice Pryor. Hon tillhör ingen särskild falang, hon är Divergent. Det är typ SKITFARLIGT att vara Divergent eftersom det innebär att man inte kan styras och det gillar inte... de som styr.
 
Det kommer säkert bli spännande och actionpackat blandat med lite romantik, men är det inte lite väl förutsägbart? Jag gillar konceptet med den kvinnliga hjälten, men tycker ärligt talat att det är lite tråkigt att det alltid måste hänga med någon romans. Kunde hon inte ha blivit kär i en tjej istället för en lagom äldre ledargestalt åtminstone?
 
Zzzzzznark.
 
OBS SPOILER ALERT OBS!!! Det löjligaste i hela boken är när alla som slutprov ska utsättas för sin värsta tänkbara rädsla. Fundera på det ett tag. Värsta Tänkbara Rädsla. Vi pratar alltså ett scenario som mycket väl kan handla om att huden spricker och spindlar väller ut. Eller att man ramlar ner bland tigrarna på Björnparken och blir sliten i stycken. Eller att man slungas rakt ut i rymden och aldrig någonsin kan stanna. Så vad tror ni då att Beatrice Pryors Värsta Tänkbara Rädsla™ är? Jo, att ligga med killen hon är kär i.
 
???
 
Med detta sagt så kommer jag självklart gå och se filmen (jag återkommer med en recension) eftersom jag trots allt gillar ungdomsböcker och dystopier och kärlekshistorier och spänning. Jag hoppas på att bli positivt överraskad. (Jag sätter inget betyg på boken utan väntar på filmen istället.)
 
Divergent har premiär 30 april.
 
/JennyVänd dig inte om av Ewa Christina Johansson
Publicerat den

 På TV ser det så lätt ut att skjuta och vifta med vapen. Men Filip har svårt att hålla pistolen med rak arm, den är tyngre än vad han trodde. Men han är glad över att ha fått den, det visar att han snart är en i gänget. Först ska han bara klara av inträdesprovet. Den här gången gäller det att råna en mack. 
 
På väg mot macken försöker Filip tänka på annat. Till exempel sin första flickvän som var blond och luktade sommar och vanilj. 
 
De har spanat på macken och sett att det oftast är en kille som jobbar där. Men när Filip rusar in på macken ser han att det är en tjej som jobbar där. En tjej med blont hår. Och precis då börjar allt gå fel...
 
 
 Jag gillar att det här är en lättläst bok (17 sidor!)  för lite äldre ungdomar. Den är spännande och man undrar verkligen hur det ska gå. Jag blir lite nyfiken på varför Filip vill vara med i gänget och varför han slutat träna som han gillade förut. Slutet är också bra och med det menar jag inte att den nödvändigtvis slutar bra. Egentligen vet man faktiskt inte hur den slutar. Vad tror du? Boken får fyra tuggor.
 
 
 / Karin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vill läsa just nu
Publicerat den

Just nu är jag inne i en period där jag lyckas läsa ungefär två sidor ur en bok varje kväll innan jag somnar och tappar den i ansiktet på mig själv. Men här är i alla fall två böcker som jag VILL läsa (och kommer att läsa... någongång...).
 
Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek. Jag gillar kärlekshistorier och med en sån här snygg framsida har jag inget annat val än att lägga den på min läslista. Eleanor och Park är två väldigt olika människor, men de möts i musiken, i serierna och i en längtan bort. En bok om den första kärleken.
 
Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen handlar om Mariia. Det är strax efter att Tjernobyl exploderat och Mariia drömmer att något ska hända. Den sommaren kommer Mimi till byn och när Mariia ser Mimi ser hon bara ljus ljus ljus. Om kärlek, om sorg och om att bli lämnad kvar.
 
Vad har du som väntar på att bli läst?
 
 
/Jenny