Till en annan värld...
Publicerat den

 Den utvalda av P.C. Cast 
(författaren bakom 
House of Night -serien.)

Shannon Parker, en 30årig engelskalärare som precis har fått sommarlov, älskar livet! 
Solen skiner när hon kör sin lilla mustang längs landsvägarna i Oklahoma, småpratande med sig själv. Hon ska på auktion. En förkärlek till gamla föremål fyller både hennes klassrum och hennes lägenhet, och idag hoppas hon kunna hitta fler fynd. 
    Hon kommer fram till en stor gammal viktoriansk herrgård, och det första som fångar hennes blick bland alla de gamla föemålen är en tavla. Hon måste ha den! Men just när hon står där och tittar på tavlan får hon syn på en gamal urna som står bredvid. Hon tappar andan och det känns som hon ska svimma, kvinnan som är avbildad på urnan är hon, Shannon. Eller i allafall mycket likt henne. Hon har samma hår, och.. när hon tittar närmare kan hon se ett stjärnformat ärr på kvinnans hand, precis ett likadant hon själv har.
   Hon känner att ödet vill att urnan ska följa med henne hem. Men vädret i Oklahoma är inte att lita på, det blåser upp till storm och det blir svårt att köra och plötsligt märker hon att det börjar bli väldigt varmt i bilen, och hon tittar i bakstätet och Urnan glöder! En snabb sladd åt sidan och världen är upp och ner, sen blir allt svart... 


Sedan får vi följa Shannon när hon vaknar upp bredvid den hon tror är hennes bästa vän, men som visar sig vara hennes tjänare i en annan värld. Kvinnan på Urnan var dam Rihannon, som var en inkarnation av gudinnan Epona, och också Shannons spegling. Rihannon har bytt plats med Shannon och så hon måste nu ta den mäktiga kvinnans plats utan större hopp om att kunna återvända till sin egen värld. 
Mitt i alla problem hotas världen hon kommit till av fara. Fomorierna - de alla trott varit sagor att skrämma barnen med har nu visat sig finnas på riktigt. Bleka, snabba varelser som äter människor när de attackerar. 
Hur ska Shannon klara sig i den här nya världen? 

Det här är lätt att läsa, spännande, roligt och magiskt! En väldigt egen berättelse som får en att skratta högt, och verkligen dras med in i en annan värld. Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat och läste ut den på två dagar! 
 
/Linnéa
När döden berättar en historia måste du lyssna...
Publicerat den

Boktjuven 
av Markus Zusak 

Tyskland 1939. Landet ligger i en spänd väntan och döden har aldrig haft så mycket att göra. 
Liesel Meminger är nio år och bor hos en foster familj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrations läger, och hennes lillebror dog framför hennes ögon. 
  På hans begravning plockar hon upp en svart liten bok med silverskrift utanpå. När hon sedan varje natt vaknar av mardrömmar, tar hon och hennes fosterpappa fram boken med namnet "dödgrävarens handbok" och han lär Liesel läsa. 
Liesel fortsätter att stjäla böcker- från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek och varthelst hon kan få tag på dem. Hon läser för den judiske mannen de gömmer i källaren, för grannarna i skyddsrummet, böckerna och orden kommer att visa sig ha en stor betydelse i hennes liv.

Det här är inte en bok jag i vanliga fall läser, då jag anser mig vara ganska känslig för krig och hemskheter men den här boken är helt otrolig. Språket och uppbyggnaden är fantastiskt och väldigt vackert, eget och unikt. Zusak berättar historien ur dödens perspektiv vilket jag tyckte var en väldigt rolig, intressant och spännande idé som jag inte läst innan. 

LITE FAKTA
Jag bär inte omkring på någon lie eller skära.
Och jag går bara klädd i svart kåpa med huva 
när det är kallt. Och jag har inte sådana där 
kraniumliknande ansiktsdrag som ni verkar gilla
att förse mig med när ni har mig på distans.
Vill du veta hur jag egentligen ser ut?
Jag ska hjälpa dig. Gå och leta rätt
på en spegel medan jag fortsätter.
 "

Den är vacker, gripande, väldigt spännande och som tidigare nämnt även väldigt egen. Det är en bok om andra världskriget som du aldrig läst om det innan. Jag tyckte också det var väldigt intressant att få följa en tysk familj under den här tiden och se hur svårt även de hade det.

När du väl kommit in i boken går det inte att sluta, och den kommer lämna dig med ett tomrum i hjärtat. 

Kom även som film 2013. 
 


/LinnéaSkratt och magi!
Publicerat den

Nu mina damer och herrar ska jag be att få presentera er för en av vår tids största fantasyförfattare, nämligen Mr Terry Pratchett! 
(Paus för applåder)Hans böcker är en form av humor-fantasy, och jag tror aldrig att jag skrattat så mycket åt en författare! Han är mest känd för sina böcker om Skivvärlden, som är platt som en skriva som bärs upp av fyra elefanter som står på världssköldpaddan Stora A'tuins skal medan denne långsamt simmar genom stjärnorna. I Skivvärlden får vi möta trollkarlar, häxor, Döden och många andra fantastiska karaktärer. Jag började läsa Terry Pratchetts böcker för några år sedan, och är nu ett stort fan. Han gick tyvärr bort förra året i Alzheimer. Men hans böcker lever vidare, och med dem hans fantastiska berättartalang! Så läs läs läs och förbered dig på träningsvärk i skrattmusklerna!

Den första boken jag läste var Mort. 
Här får vi följa pojken Mort, som egentligen inte är riktigt bra på någonting. Hans far vet inte vad han ska göra med honom, så får han förslaget att ta med Mort till marknaden och låta honom gå i lära hos en hantverkare. Så han tar med sin son till marknaden, och Mort ställer sig hos de som söker lärlingsplats och väntar på att någon ska välja honom. Han står där hela dagen och ser unga pojkar bli valda och gå iväg med sin nya mästare men ingen väljer Mort. 
  Det blir sent, försäljarna börjar plocka undan sina stånd och Morts far vill att de ska gå därifrån. Det är endast han kvar på torget nu, men med sårad stolthet står han envist kvar till det att klockan börjar slå midnatt. Då lägger sig plötsligt en tystnad över torget, och en häst med vagn kör fram. En fiugur med lång svart kåpa kliver ur och går fram till den enda pojken som finns kvar på torget. Mort blir snart varse att det är Döden själv som står framför honom och erbjuder honom en lärlingsplats...
 
Detta blir början till ett helt nytt liv för Mort. Han får flytta in i dödens hus där allting består av olika nyanser av svart. Han får se saker han aldrig trodde att han skulle se, och upptäcker att minsta felsteg kan innebära kaos i verkligheten. Och när Döden helt plötsligt kommer fram till att han hellre vill jobba i köket på ett värdshus och klappa katter i stället för att hämta människors själar, blir Mort tvungen att ta över hela ansvaret med endast några veckors erfarenhet i arbetet...

 
/Linnéa