Hoppas av Åsa Anderberg Strollo
Publicerat den

  Jonna ser fram mot julen. Hennes mamma har lovat att ta semester, ta semester bara för att kunna umgås med Jonna. De ska gå på bio, shoppa lite, kanske måla om i Jonnas rum. Men några dagar innan julafton kommer mamma och hennes nya kille och viftar med biljetter till Mallorca. De ska åka dit över jul. Utan Jonna.
Då brister det för Jonna. Hon rymmer till Stockholm för att rädda sig själv. Hitta ett bra jobb och nånstans att bo. Jackan och skolväskan får hon med sig, inget annat.
 
Det är inte så lätt att hitta ett jobb i Stockholm upptäcker Jonna. Ingen vill anställa en 17-åring med trasiga jeans och punkfärgat hår. Ännu svårare att hitta nånstans att bo. Till en början sover Jonna på bussarna. Hon duschar på Centralbadet och lär känna flera hemlösa. Alex som har flyttat 18 gånger mellan olika fosterhem. Alex vet hur man kan göra för att hitta någonstans att sova och blir överlycklig när hon får ett riktigt jobb. Som strippa. Och Jonna träffar Elina som bor i en skrubb i ett soprum med sina gosedjur.
 
När Jonna ringer hem till mormor är mormor berusad och har inte märkt att Jonna är borta.
 
 I Hoppas får vi möta de hemlösas värld och vardag. Det är en värld med övergrepp, våld och sprit, men också en stark lojalitet och vänskap.
 
Hoppas är skriven tillsammans med stadsmissionen och det märks att författaren har tagit reda på hur livet kan se ut för hemlösa eller människor som hamnat utanför samhället av olika anledningar. Det här är ingen solskenshistoria och jag mår nästan illa när jag läser om hur Jonna och de andra kämpar för överlevnad, samtidigt som julglada människor skyndar förbi dem med sina julklappskassar. Självklart blir jag också skitförbannad på Jonnas egoistiska mamma och på Jonnas mormor som aldrig tar Jonnas parti.
 
Hoppas harblivit utnämnd till bästa ungdomsdeckare, men det är bara jättekonstigt för någon deckare är den inte, även om den innehåller ett litet (och onödigt) spänningsmoment.
 
Hoppas är en viktig bok och jag rekommenderar den varmt även om den var obehaglig att läsa. Den får 4 tuggor av mig.
 
 
/ Karin
 
 
 
 
 






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?